Despre echipa și performanțele editurii noastre

Editura GUNIVAS a fost înfiinţată în toamna anului 2000, data oficială fiind cea de 8 noiembrie.

Cartea de debut al tinerei edituri a fost ediţia bilingvă Les fleurs du mal / Florile răului de Charles Baudelaire (2001), apărută în seria AETHRA, colecţie ce şi-a pus scopul de a promova marile capodopere, atît ale literaturii universale, cît şi naţionale.

O realizare remarcabilă a editurii fost publicarea operei integrale a poetului naţional Mihai Eminescu, apărută în 8 volume cu titlul OPERE, ediţie coordonată de acad. Mihai Cimpoi, şi care cuprinde creaţia poetică, literară şi dramatică, traducerile făcute de poet, corespondenţa, notiţele cu caracter ştiinţific şi filosofic, precum vasta publicistică eminesciană.

O altă latură importantă a activităţii editoriale a editurii GUNIVAS o reprezintă scoaterea de sub tipar a dicţionarelor, printre care enumerăm Dicţionarul Român-Rus şi Dicţionarul Rus-Român, ediţii revăzute şi reînoite, precum şi Dicţionarul tehnic Rus-Român, lucrare de mari proporţii realizată în cadrul editurii. Menţionăm, de asemenea, reeditarea Dicţionarului literaturii române de la origini pînă la 1900 (2002). Un diicţionar unic poate fi considerat Dicţionarul enciclopedic Mihai Eminescu (2013) al academicianului Mihai Cimpoi, eminescolog de renume. Ultimul mare dicţionar apărut la editură este DEXI (Dicţionar explicativ ilustrat al limbii române) (2007), apărut în colaborare cu editura ARC. În curs de apariţie se află şi Dicţionarul general de sinonime al limbii române, eleborat de cercetătorii ştiinţifici principali de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iaşi.

De-a lungul anilor colecţia AETHRA s-a îmbogăţit cu noi titluri: Opere de Ovidiu (2001), Război şi pace de Lev Tolstoi (2002), Teatrul complet al dramaturgului antic Euripide (2005) şi Opera poetică a marelui Eminescu (2008).

Încă de la apariţia celor opt volume ale operei lui Eminescu, integrala s-a învrednicit cu marele premiu “Coresi” (la Tîrgul Internaţional de Carte din Chişinău, ediţia 2001) şi “Premiul pentru excelenţă redacţională” (la Tîrgul Internaţional de Carte Bookarest 2002). Pe parcursul existenţei sale Editura a fost menţionată cu numeroase premii şi diplome la Saloanele de carte la care a participat, care s-au desfăşurat atît în Republica Moldova, cît şi în România.

Nicolae Guțanu

Nicolae Guțanu

Director-fondator

Născut pe 4 februarie 1962 în Cigârleni, Ialoveni. A absolvit Facultatea de Drept
a Universității de Stat din Moldova.
Editează cărți din 1992.
Director-cofondator al editurii „Cartier” (1995-2000).

A coordonat proiectele editoriale:
DEI (1999)
Mihai Eminescu. Opere în 8 volume (2001)
DEXI (2007)
DGS (2013)

Galina Guțanu

Galina Guțanu

Director comercial

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea de Stat din Moldova.
Actvează în cadrul editurii de la momentul fondării.

Horia Zava

Horia Zava

Redactor-șef

Născut pe 10 decembrie 1952.
Absolvent al Facultății de Litere, Universitatea de Stat din Moldova.A fost membru al primei redacții a ziarului „Glasul” în perioada 1987-1989.

Premii și mențiuni obținute de Editura „Gunivas” pentru cărțile editate

Premiul Bookarest 2002

Premiul pentru
Excelenţă Redacţională,
EMINESCU. OPERE ÎN 8 VOLUME,
la Târgul Internaţional de Carte
„Bookarest-2002”

Premiul USM 2012

Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova,
compartimentul POEZIE,
pentru volumul „EvAdam”
de Radmila Popovici-Paraschiv.

Premiul USM 2013

Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova,
compartimentul
CRITICĂ LITERARĂ ŞI ISTORIE LITERARĂ,
pentru „Mihai Eminescu. Dicționa enciclopedic”
de Mihai Cimpoi